Lente-schoonmaak: Leg je huid in de watten
Lente-schoonmaak: Leg je huid in de watten
1 april 2016
Zit jouw huidverzoringsroutine in een sleur?
Zit jouw huidverzoringsroutine in een sleur?
31 mei 2016
Toon alles

Cellulite: wat is het en wat kan je er aan doen?

Cellulite: wat is het en wat kan je er aan doen?

Cellulite. Maar liefst 90% van alle vrouwen heeft last van die vervelende sinaasappelhuid. Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een medische aandoening gaat, is het niet meer dan onderhuids vet dat hobbelig lijkt omdat het tegen bindweefsel duwt. In de winter kun je de putjes en bobbeltjes nog verstoppen onder lange broeken of rokken met panty’s, maar nu de zomer in zicht is, wordt het tijd om je benen klaar te stomen voor rokjes en shorts!

Cellulite vs. Cellulitis
De meeste mensen gebruiken de term cellulitis wanneer ze het over hun sinaasappelhuid hebben, maar dat is iets heel anders dan die vervelende putjes. Dermatologe Sandra Swimberghe: ‘Cellulitis is een bacteriële ontsteking, een onderhuidse infectie die heel pijnlijk is. Het is een medische aandoening die niets te maken heeft met de cosmetische kwaal die sinaasappelhuid is.’ Wanneer je het dus over de bobbels op je billen hebt, gebruik je best de term cellulite. Zoals hierboven gezegd, wordt het veroorzaakt door onderhuidse vetweefsels die tegen de oppervlakte van de huid duwen en daardoor een bobbelig reliëf creëren. Het is niet schadelijk, maar de meeste mensen willen er graag van af omdat ze vinden dat het niet mooi uitziet.

Waarom krijg je Cellulite?
Het hebben van cellulite wil niet zeggen dat je te dik bent. Ook dunne mensen hebben er last van. Wie wat zwaarder is en van haar sinaasappelhuid af wil, hoopt vaak dat afslanken de oplossing zal zijn, maar dit klopt niet altijd. Integendeel: vermageren kan cellulite zelfs zichtbaarder maken. Sandra Swimberghe: ‘Als je vermagert, verdwijnen je vetcellen vrij snel, waardoor de onderhuidse bindweefselstructuren nog zichtbaarder kunnen worden aan het huidoppervlak.’

Wat tevens niet klopt is de bewering dat alleen vrouwen er last van hebben. Sandra Swimberghe: ‘Vrouwen hebben er alleszins meer aanleg voor dan mannen, omwille van de structuur van hun onderhuidse weefsels. Bij vrouwen zijn die verticaal gerangschikt, waardoor de vetcellen makkelijker tegen de huid kunnen aandrukken. Bij mannen is de onderhuidse structuur anders, waardoor de vetcellen minder in contact komen met de huid.’ Hoewel mannen er dus minder mee geconfronteerd worden, kunnen ook zij er in principe last van krijgen.

Het is ook erfelijk: als andere vrouwen in jouw familie cellulite hebben, is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt.

Er zijn nog een heleboel andere factoren die bepalen hoeveel cellulite je hebt en hoe zichtbaar deze is. Soms kan je er zelf wat aan doen, soms ook niet:
– slechte eetgewoontes
– jojo-diëten
– traag metabolisme
– te weinig beweging
– hormoonschommeling
– dehydratatie
– de dikte en de kleur van je huid: cellulite is vaak minder zichtbaar op donkere huid.

Wat kan ik er aan doen?
Smeren
Er bestaan honderden producten en behandelingen die beloven dat ze je van je bobbelige dijen en billen zullen afhelpen, maar er is weinig bewijs dat de meeste ook echt werken of hoe lang het resultaat zichtbaar blijft. Hoewel er geen wondercrème bestaat die je een strakke huid geeft na een paar keer smeren, is zeggen dat het dan helemaal geen zin heeft om te smeren, wel erg kort door de bocht. Sandra Swimberghe: ‘Het klopt dat de meeste crèmes geen groot verschil zullen maken. Cellulite wordt veroorzaakt door de onderhuidse vetweefsels, en een crème zal zelden tot die lagen van je huid kunnen doordringen. Maar toch ben ik een voorstander van het gebruik van anticellulitecrèmes. Een crème masseer je in, en massage is goed voor de lymfedrainage, waardoor vocht beter afgevoerd zal worden.’

De Sculpting Gel van Beauté Pacifique doet het erg goed op het gebied van cellulitebestrijding. De gel bevat een mix van actieve ingrediënten en cafeïne om gebieden met cellulite aan te pakken en het sinaasappeleffect tot 22% te verminderen. Ook de omtrek van de dijen vermindert aanzienlijk en de huid voelt zacht en soepel aan. Tijdens klinische tests beweerden 3 van de 4 personen dat die de beste cellulitecrème was die ze ooit hadden gebruikt. Tot eind mei krijg je bij aankoop van een Sculpting Body Gel een gratis Cellulite Roller ter waarde van € 14.95. Sla deze dus snel in en stoom je benen klaar voor de zomer!

Bewegen
Dermatologe Sandra Swimberghe: ‘Hoe steviger je je spierstructuur maakt, hoe beter cellulite voorkomen kan worden. Om die reden is het dus heel belangrijk om geregeld aan sport te doen. Zwemmen en fietsen zijn hele goede bewegingsvormen om je spieren te verstevigen. Ook joggen kan wat mij betreft, maar bij vrouwen die aanleg hebben voor cellulite kan het vele schokken soms minder interessant zijn. Over het algemeen zou ik er toch van uitgaan dat om het even welke sport beter is dan geen sport.’

Wat moet ik absoluut niet doen?
Liposuctie
Hoewel deze chirurgische ingreep vet verwijdert uit het lichaam, gaat het hier om diepliggend vet en niet cellulite (die meteen onder het huidoppervlak ligt). Liposuctie kan het uitzicht van de cellulite zelfs erger maken door meer putjes en bobbels te creëren.

Comments are closed.